Cremar diners.

|

Cremar diners és un delicte. Això que potser heu sentit alguna vegada i heu pensat que seria una llegenda urbana, és veritat i té una raó molt convincent. Una de les raons per considerar-ho delicte es que forces a l'entitat encarregada de fabricar diners a gastar-se més diners fabricant diners (WTF!) . I què, si son meus, pensaràs? Sí, són teus, però si no els has "gastat" (és a dir, no els has mogut) i els diners no han "desaparegut", per tant s'han de tornar a fabricar. I com saben que els he fet desaperéixer? Evidentment no ho saben i de fet a petita escala està tot controlat, de totes maneres no entraré gaire en el tema perquè els meus coneixements son limitadíssims, però diguem que un bon sistema econòmic sempre sap la quantitat de diners que han d'estar en circulació. De no ser així la inflació pot disparar-se descontroladament i sense seguir cap mena de lògica de mercat.
Però fem un exercici mental divertit i imaginem una societat en la que, de cop i volta, tothom cremés tots els bitllets que tingués. Fins i tot que la gent anés als bancs a treure els seus estalvis i els cremés (aqui tindriem un altre problema diferent de falta de liquiditat, però això és un altre tema). Què passaria? Al no haver-hi diners en circulació, les coses serien caríssimes de cop i volta. O molt pitjor, ningú sabria què cobrar o què pagar per les coses. En un primer moment, ni tan sols sabriem donar valor a res. Es podria tardar molt de temps a reestablir la normalitat. Tota l'economia del país trontollaria de mala manera.

Heus aquí la importància dels diners. A partir d'ara, ja ho sabeu, si cremeu un bitllet no us sentiu imbècils, penseu que esteu fent un forat al sistema econòmic. Sentiu-vos importants, la vostra acció té molt més sentit del què us pensàveu.