Political Compass, reflexions. Part I.

L'altre dia, al post on posava un senzillíssim test pensat per calcular més o menys en quina posició de l'espectre polític et trobes -sobretot per mesurar el teu nivell de liberalisme- em deixaven en un missatge un test força més complert. Sobre aquest segon test, he volgut criticar algunes preguntes que em semblen tendencioses o simplement, sense sentit.

Aquí va la primera:

Si el fenòmen de la globalització econòmica és inevitable, aquesta hauria, principalment, de servir a l'humanitat abans que als interessos de les multinacionals.

Respostes possibles: escala entre "hi estic molt d'acord" i "no hi estic gens d'acord".

No trobo vàlida aquesta pregunta, perquè per mi, el que és interessant per les multinacionals, és interessant per la humanitat. Això que a algu pot semblar-li una bajanada, per mi té força lògica. Les multinacionals creen riquesa, llocs de treball i a més a més donen un servei a la societat. No veig els inconvenients per enlloc. Clar que llavors sortirà el que dirà allò de que “al tercer món, les multinacionals s'aprofiten dels nens fent-los treballar”. Això és mentida, al Tercer món els nens treballen perquè no poden fer res més, igual com passava a casa nostra fa cent anys. Si treus un nen d'una fàbrica a Zimbawe, que en fas d'aquell nen? Deixar-lo al carrer morint-se de gana i intentant guanyar alguna cosa prostituïnt-se? Les multinacionals i la globalització, al contràri del què sembla massa normal d'afirmar, estant fent que les zones més pobres del planeta comencin a veure la llum. Ha passat amb Asia i comença a passar a l'Africa. El problema del subdesenvolupament Africà son les enormes barreres que els seus governs corruptes imposen als seus ciutadans.
Per tant, el fenòmen de la globalització serveix a les multinacionals i a la humanitat de la mateixa manera. Una cosa va lligada amb l'altre.

1 comentaris:

Anònim ha dit...

Bé, estic d'acord en que l'establiment de multinacionals al tercer món enriqueixen la zona i donen treball a un munt de gent. Però no és que s'aprofitin dels nens per fer-los treballar, sinó que aprofiten per enriquir-se pagant uns sous misserables i amb unes jornades laborals exageradíssimes en aquests països. Cule