Va ser bonic mentre va durar

|


Al mes de novembre de 2005, coincidint amb l'"oficialització" de la TDT a Espanya, TV3 va engegar un canal exclusiu per aquest mitjà: el 300. Era un projecte molt interessant que consistia en omplir les vint-i-quatre hores d'emisió només amb series, de producció pròpia i extrangeres. Temps de Silenci, Oh! Europa, Oh! Espanya, Laura, Ventdelplà, 16 dobles, Plats Bruts, Jet lag, Agència de viatges, El perepunyetes, Allo Allo, N'hi ha que neixen estrellats, Som Així... i un llarg etcetera que van fer les delícies de molts durant massa poc temps. Perquè resulta que Televisió de Catalunya va decidir tancar el canal i convertir-lo en el K3/300, és a dir, un canal on es reparteixen el temps el K3 (programació infantil i juvenil) i el nostre estimat 300. Donant a aquest últim només la franja que va de les 21:30h a les 7:00h, que a la pràctica és una misèria, perquè a la matinada no hi ha qui miri la TV.
Però per què TVC decideix fulminar el 300? No tenia prou audiència? Segurament era massa d'hora per jutjar un canal de TDT per la seva audiència. És més probable que hagi estat una simple qüestió de tenir la voluntat de seguir una política determinada, i el 300 no encaixava en aquesta política.
El més greu, no és que s'hagin carregat un canal. El més greu és haver-ho fet deixant d'emetre series sense acabar ni tan sols les temporades que estaven en curs. En algun moment van pensar que hi havia gent a l'altra banda, seguint aquestes series? Aquesta sembla una pràctica més pròpia de televisions privades que no tenen cap mena de consideració per l'espectador. Ara resulta que ni la nostra estimada pública té miraments amb la seva audiència.
I actualment... doncs la qualitat del què s'hi emet ha decaigut moltíssim. De fet era inevitable: no és oportú gastar-se molts calers per omplir una graella nocturna. L'única cosa que se salva potser seria Star Trek (l'eterna Star Trek) i Roseanne, una serie que ja tocava reemetre en català. La resta, porqueria i més porqueria: Doctores de Filadélfia, La casa de les set dones, El Guardià... i un següit de pel·licules infumables.

Pot ser que quan la TDT sigui el TOT, després de l'apagada analògica, el dia que TVC tingui dos multiplex (és a dir, pugui disposar de vuit canals), el 300 tornarà a omplir un canal sencer. Llavors serà el moment de tornar a reviure mites de la televisió catalana com Nissaga de Poder o Poble Nou, o revisionar per enéssima vegada Plats Bruts... (ull! sencera, no l'han fet tantes vegades com ens sembla). Fins aleshores, haurem d'oblidar-nos d'aquell canal que un dia va fer-nos tan feliços, fent-nos creure que a la TDT, podiem tenir coses interessants, diferents i ben cuidades.

A reveure 300!

Els links d'algunes series esmentades porten al fòrum de TotsRucs, on podreu descarregarles.