Iraq, PER QUÈ?


Quan penso en la Guerra de l'Iraq, deixant de banda totes les qüestions humanes que hi ha al darrera, no puc deixar de preguntar-me Per Què. O més ben dit, puc arribar a respondre'm el perquè de l'inici de la guerra, però no puc respondre'm el perquè no es vol marxar d'allà. Intentaré esquematitzar-ho tant com pugui.

Raons per anar a la Guerra:

1. Obtenir petroli barat
1.1 Fer-se amb el control d'una de les reserves petrolíferes més grans del món
1.2 No només controlar el preu del petroli per el pròpi desenvolupament dels EUA, sinó també aconseguir petroli per vendre i així enriquir determinades empreses "amigues" del president Bush (jo no soc gens partidàri de les teories conspiratives i Michael Moore em fa venir fred als peus, però es tracta de desglossar les possibilitats per més fantàstiques que siguin).

2. Combatre el terrorisme islamista
2.1 Derrotar un dels llocs forts d'Al Quaeda
2.2 Evitar que el terrorisme pugui utilitzar les armes de destrucció massiva que té l'Iraq (raonament posteriorment demostrat com a erroni)
2.3 Venjar l'11-S (¿?)

3. Eliminar una dictadura
Això no té cap sentit i per tant no cal ni parar-se a debatre-ho.

OBTENIR PETROLI BARAT

Existeix un article de Xavier Sala i Martin molt eloqüent referent a això. Podeu llegir-lo sencer, però en faré un resum. Si els EUA es fessin amb tot el petroli que hi ha a l'Iraq, segons els càlculs de Sala i Martín el botí seria de 220.000 milions de dòlars. Ell ho fa agafant com a preu del barril, 30 dòlars. Bé, tenint en compte que ara ja passa dels 100, podriem dir que el botí podria arribar al Bilió de dòlars. Això, de totes maneres, tampoc tindria molt sentit, perquè si realment es fessin amb el petroli, el preu baixaria i el botí seria inferior. Però és igual, suposem que el botí realment pot ser d'un bilió de dòlars. El cost estimat de la guerra al començament, era de 60.000 milions de dòlars (segons vaig veure l'altre dia a les notícies de l'NBC). Per tant, al principi potser si que el negoci era rodó. Ara però, el cost excedeix els 600.000 milions de dòlars (també segons les notícies de l'NBC) i segons aquest article del diari The Guardian, l'estimació més optimista del què acabarà costant la guerra, són 3 bilions de dòlars (el 25% del PIB dels Estats Units al 2006!!!).

COMBATRE EL TERRORISME ISLAMISTA

Després de l'11-S Estats Units va començar una creuada internacional contra el terrorisme islamista. Va començar per l'Afganistan i se suposa que continua per l'Iraq. L'11-S va ser un cop dur per la superpotència americana i semblen entestats a fer justícia. Això està molt bé, però la qüestió és si realment ens surt rentable fer de policies. Agfant els numeros que he posat abans, sembla molt clar que no ens surt pas a compte. Algú amb dos dits de front es gastarà el 25% del seu PIB en combatre una amenaça que pot provocar-te uns centenars (o milers si voleu) de morts de tant en tant? Aqui és on segurament podria entrar "l'orgull nacional" o "la voluntat de fer justícia". Fins i tot podriem parlar de "un mon sense terrorisme és un món més ric". Però això no pot ser suficient sota el meu parer. Podria ser un cost assumible si considerem el cost previst que tenia la guerra en un principi, però de cap manera es pot assumir el què està costant i el què encara costarà.

Quan els japonesos van atacar Pearl Harbour, els Estats Units no tenien elecció. No podien aturar-se a pensar quin cost econòmic tindria entrar a la Segona Guerra Mundial. Havien d'actuar. Quan els Estats Units decideixen anar a l'Iraq, la decisió és percisament això, una decisió. Era opcional. Tant opcional com és ara sortir d'allà, però no ho fan. Quedar-se allà en la situació actual, només es pot veure com un acte noble de voler arreglar les coses (en l'aniversàri dels 5 anys de la guerra tots els noticiaris nord-americans parlaven de la disminució dels atacs de l'insurgència en els últims temps). A partir dels números que he fet abans, no hi trobo cap altra explicació. Per més estrany que pugui sonar. Perquè, tal com he dit abans, no crec que l'amenaça terrorista sigui tan preocupant com per anar a per totes com si es tractés de la Segona Guerra Mundial.

Que cadascú en tregui la conclusió que vulgui, jo soc incapaç d'entendre-ho. Em nego totalment a considerar teories conspiratives i potser m'equivoco, però amb la informació que puc observar directament, no en trec l'aigua clara.

Opineu!