Ultra Alta Definició

|


Llegia al diari The Guardian que la BBC, juntament amb algunes cadenes japoneses (sempre ells) estan treballant en concretar un sistema d'alta definició de video que deixa a la prehistòria l'actual HD, que ens fa aturar bocabadats davant d'una d'aquestes pantalles més recents de 52" de les que tenen en els grans centres comercials, quan hi enxufen una bona font HDTV.
Mentre l'alta definició tal i com la coneixem (1920x1080 o 1280x720) no acaba d'entrar a les nostres cases, entre d'altres coses perquè les televisions no pretenen invertir-hi ni un duro, hi ha llocs on ja es comença a donar un nou salt cap endavant. Perquè a casa nostra només disposem d'un canal en proves de Televisió de Catalunya transmés a través de la TDT i un sol miserable canal a la plataforma Digital+ on podem veure pel·lícules i els partits del diumenge de la Lliga o la Champions (l'experiencia del futbol en HD en una pantalla en condicions és indescriptible), això si, desembutxacant 400 euros per adquirir el corresponent decodificador preparat per a l'alta definició. En definitiva, una porqueria.
Per fer-nos una idea del què representa la "nova" Alta Definició, els numeros són 7,680 × 4,320 pixels i 22.2 canals d'audio a 60fps. Això son, ni més ni menys que 33Megapíxels. De moment no hi ha ni una càmera de fotos amb aquesta resolució. Imagineu doncs una imatge en moviment. Evidentment això només serà útil per retransmetre en pantalles gegants. En una televisió o fins i tot en un projector de mida domèstica, l'alta definició actual és més que suficient i no notariem la diferència. Una de les aplicacions possibles, però, seria el cinema, tot i que queda molt camí perquè els que s'hi dediquen vulguin deixar el sistema de pel·lícula fotogràfica de tota la vida per passar-se a un sistema digital. Per més espectacular que sigui aquest.
Segons s'explica a l'article que he linkat anteriorment, la BBC planeja retransmetre ni més ni menys que els JJOO del 2012 a Londres en aquest format. Tindrien la intenció de posar immenses pantalles als carrer de Londres des d'on es poguéssin seguir els jocs en una qualitat tan extraordinària. Segurament la inversió tant en càmeres capaces d'enregistrar en aquest format com en la infraestructura necessària per transportar la imatge, encara que només sigui per la cituat de Londres, de moment ha de ser brutal, però ves a saber com estarà la cosa en quatre anys.