Milions, milers de milions, bilions i trilions

|

Hi ha un tema que necessita aclaració i espero que si algu el busca al Google, i ve a parar a aquesta pàgina, li quedi la cosa clara. Perquè hi ha molta gent (periodistes especialment) que no ho tenen gens clar. Parlo dels Bilions i els Milers de Milions. Faig aquest article, per poder-lo enllaçar sempre que parli de bilions, perquè quedi clar i perquè m'agrada ser precís.

Un BILIÓ a casa nostra representa UN MILIÓ de MILIONS (1.000.000 de milions o el que és el mateix, 1.000.000.000.000). El problema és que als paisos anglosaxons, un BILIÓ representa MIL MILIONS (1.000.000.000), i als països anglosaxons la mesura del bilió es fa servir moltíssim quan es parla de diners que gasten els governs, de grans fortunes o de pressupostos multimilionaris. Així doncs, molts mitjans, quan tradueixen una notícia de l'anglès, diuen "tal persona té una fortuna de 45 bilions de dòlars quan el què volen dir és que té una fortuna de 45 mil milions de dòlars (la diferència es ESCANDALOSA).

Un TRILIÓ, a casa nostra representa UN MILIÓ DE MILIÓ DE MILIONS (1.000.000.000.000 de milions o el que és el mateix, 1.000.000.000.000.000.000). Òbviament aquesta mesura no la farem servir mai parlant d'economia, perquè no hi ha tants diners al món. Ni en dòlars ni en res. Als països anglosaxons en canvi, si que la poden fer servir, per ells un trilió és el nostre bilió, és a dir, quan parlen de "10 trilions de dòlars", estan parlant de 10 bilions (dels nostres) de dòlars, és a dir, 10 milions de milions de dòlars. La diferència entre un trilió "anglosaxó" i un trilió "nostre" és encara més escandalosa que la diferència entre els bilions d'uns i d'altres (és exponencial com es pot veure).

El PIB Mundial a l'any 2006, segons el FMI era d'uns 44 bilions de dòlars (bilions dels nostres) o de 44 trilions de dòlars (dels "seus") , per tant, si parlem de que "tal pais ha gastat nose quants milers de bilions de dolars en nosé què", com llegim o escoltem moltes vegades en molts mitjans, simplement estarem dient coses que no tenen cap mena de sentit.

Hi ha una manera molt senzilla de saber si el què ens estan dient té sentit o no. Sempre que us parlin d'una quantitat de diners dins d'un territòri determinat, dividiu aquesta quantitat per la gent que viu al territòri i us adonareu de si el què diuen té sentit o no. Perquè la única manera de saber si una quantitat marejant de diners és realment marejant o no, és posar-ho en termes de quantitat per càpita. Per exemple -i fent-ho molt barroerament-, si Ronaldinho cobra 12 milions d'Euros i el Barça té 10 milions d'aficionats que es "gasten" una mitjana de 12 euros anuals en "Barça" (quotes de soci, PPV, bufandes, camisetes, mirar anuncis, mirar partits per la tele sense pagar... etc..), llavors tenim que a cada aficionat, Ronaldinho només li costa 10 cèntims dels 12 euros que "gasten" conscient o inconscientment. És per això que Ronaldinho pot cobrar el què cobra i que totes les consideracions sobre si una quantitat de diners és o no és molt elevada, és sovint quelcom totalment irreflexiu.

Espero que si algú acaba aqui, li quedi clar sobretot què és un BILIÓ.

1 comentaris:

Anònim ha dit...

Hi ha alguns punts interessants en el temps en aquest article, però no sé si veig a tots ells el centre al cor. Hi ha una certa validesa, però vaig a tenir opinió suspens fins que em veig en ell més. Bon article, gràcies i volem més! Afegit a FeedBurner, així